29 máj

Gyurgyalag projekt

Május ‎közepe felé elhatároztuk a Bársony István fotóklub tagjai közül néhányan, hogy egy meglévő, de eléggé kicsi homokfalat megnagyobbítunk. Tavaly már fészkelt itt kb 5 család. Ha nagyobb a fal, hátha több madár veszi ki albérletnek. Így is történt. Tegnap minimum 20 madarat láttam, Ami jó hír.

A fal nagyobbítás:

 _1430300fk.jpg

_1430417fk.jpg



Kicsik és nagyok lelkesen ástak és lapátoltak. Jó, hogy van egy ilyen csapat, aki néhány madár boldogságáért hajlandó dolgozni. Lest nem építettünk, hanem les sátor vagy álcaháló.

_1460149.jpg _1460150.jpg


És végül néhány kép, amit tegnap sikerült készíteni a gyurgyalagokról.

_DSC0013.jpg

_DSC9964.jpg

_DSC9951.jpg

_DSC0020.jpg

_DSC0237.jpg

Egy kis ismertető a gyurgyalagról:

Előfordulás

 

A Pireneusi félszigettől az Urál hegységig , illetve Kis-Ázsiától Közép-Ázsián át Kasmírig terjed. Költ Északnyugat-Afrikában és előfordul Dél Afrikában is.

Európába májusban érkezik, augusztus végén, szeptember elején indul útnak Észak-Afrikába és Nyugat-Ázsiba.

 

Megjelenése:

Tollazata a napfényben ragyogó színeket szór: hasa kékeszöld, dolmánya, feje gesztenyebarna, vállfoltja és torka aranysárga. Szemsávja, torokszalagja fekete. Hosszú, fekete csőre hegyes és enyhén hajlított. Meleg, napsütötte domboldalakat, a déli fekvésű homokbányákat, folyópartokat kedveli. Szárnyának fesztávolsága 44–49 cm. Tömege 40-65 g.

 

Életmód

Rovarevő specialistaként többnyire kisebb-nagyobb szitakötökkel, lepkékkel és sáskákkal táplálkozik. Ahogy a nevük (merops apiaster =“méhevő”“méhészmadár”) is sejtetni engedi darazsakkal és méhekkel is fogyasztanak, némileg ellenállóak a szúrásukra, de kitépik a fullánkjukat, mielőtt lenyelnék őket. A gyurgyalagot a méhészek valószínűleg kiirtanák, de távolról sem fogyasztanak annyi méhet, mint azt sokan gondolnák. Legfeljebb az esős napok jelenthetnek kivételt, vagy ha a kaptárakat a telep közvetlen közelében helyezik el, szinte felkínálva a méheket.

Télen akár 2500-10.500 km-t is megtesznek délre vonulva, mert táplálkozásukhoz csak ott találnak elegendő rovart. Csak nappal tudnak vonulni, de röptükben is tudnak táplálkozni.

A werk képeket köszönöm Karai Évinek.

írta: Pálinkás István

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.