Egy modell, két vaku, négy hangulat

Gondoltam írok néhány gondolatot a stúdió fényekről. A négy darab ábrán jól látható, hogy mennyire változtatja meg a fény iránya és milyensége a képi hangulatot. Remélem ez  az írás hasznos lesz a fotós társaimnak is és leendő modelljeimnek is. Ezzel a négy ábrával remekül ábrázolható, hogy mennyire különböző hangulatokat lehet elérni csupán a fények helyzetének változtatásával és a fényformálók változtatásával.

1.kép. Ennél a képnél egy 90×60 cm-es softboxot használtam főfényként, derítést egy 100-cm-es silver derítőlappal oldottam meg. Szeretem a fényét, mert igazán lágy. A hátteret egy alapreflektorral világítottam meg, amin egy narancs színfólia volt.  Itt egy sötétebb tónusvilág látszik mélyebb feketékkel, sejtelmesebb csúcsfényekkel. A háttérre érkező narancs színű fény melegséggel tölti meg a képet és ezzel létrehozza a romantikus hangulatot.

2.kép Ennél a képnél két 80 cm-es ernyőboxot használtam és egy 100-cm-es silver derítőlap derítőlapot. A modell mögött helyeztem el mindkettőt és a derítőlapról visszaverődő fényt használtam főfénynek. Az előzőhöz képest itt már egy keményebb fény van jelen, de ez az ellenfény szépen megvilágítja hátulról a modellt. Az arcra érkező derített fény viszont már elég lágy.

3.kép Itt egy 180 cm-es ernyőt tettem a modell mögé, jobbra egy 80 cm-es ernyőbox került, balra egy 100-cm-es silver derítőlap. Jelen esetben egy teljesen kivillantott hátteret kapunk, amely előtt jól érvényesül a  modell. Semmi zavaró tényező, ami elterelhetné a figyelmet , csak egy letisztult háttér, ami szép élfényt ad.

4.kép Itt egy 90×60 cm-es softboxot használtam főfényként, derítés nincs. A fény a modell felett kb 60′-os szögben lefelé billentve helyeztem el. Szeretem ezt a fajta megoldást, kemény strukturált fal a lágy fénnyel kombinálva.

Ugye milyen sok hangulatot tükrözhetnek a képek. És ez csak négy variáció a sok közül. A képekhez mellékeltem az exif adatokat, hátha érdekes lehet valakinek.

Szép fényeket

Köszönöm a figyelmed.