Autofókuszálás hátlapi fókuszgombbal

A hátlapi fókuszról essen néhány szó:Hátlapi fókuszálás, élesebb kép, AF, AF-ON, Rákosmente, fotózás, gyerekfotózás, Rákosmente, portré, fotózás, családi fotózás, fénykép, igazolványkép,

A tükörös (DSLR) fényképezőgépek autófókusz rendszerének használatáról osztok meg egy hasznos infót, ami számomra bevált. Olyannyira hogy a képek 98%-a éles, vagy több. Mindenki éles képeket szeretne, minél kisebb DOF-al (mélységélesség) , tehát a helyes fókusz megtalálása mindig fontos. Erről mutatok most egy egyszerű és könnyű módszert.

Hogy hogyan használtam a gépem fókuszát? Ahogy te is! Fókusz a modellem szemre, és az expógombbal fókuszáltam és exponáltam ha a kompozíció megfelelő volt. Aminél elég könnyű bemozdítani a gépet és már készen is van az életlen kép.  Aztán olvastam egy cikket hogy lehet ezt máshogyan is. Gondoltam kipróbálom, ha nem jön be pár kattintás és visszaállítom. Nem kellett visszaállítani mert elég hamar kézre állt és elégedett voltam a szinte 100% éles képpel. Ez már több éve történt, azóta is így használom mindhárom vázam.

A trükk:

A trükk abban rejlik hogy az expógomb csak fényt mér és exponál, a fókuszálást a hüvelykujjal  végezzük. Elsőre fura lesz, de hamar megszokod. Így kisebb eséllyel mozdul be a gép és több éles kép születik.

A hogyan:

Így rendeld hozzá az AF-ON gombhoz a fókuszálást. A példa egy Canon 6D. A Q gomb megnyomása után a “Felhasználói beállításokat” kell kiválasztani:

Hátlapi fókuszálás, élesebb kép, AF, AF-ON, Rákosmente, fotózás, gyerekfotózás, Rákosmente, portré, fotózás, családi fotózás, fénykép, igazolványkép,

Majd a kioldógomb menüjébe lépve….

És a kioldógombhoz a “Mérés indítása” funkciót rendelni.

Utána visszatérünk a felhasználói beállításokba, és az AF-On gomb menüjébe belépni.

Hátlapi fókuszálás, élesebb kép, AF, AF-ON, Rákosmente, fotózás, gyerekfotózás, Rákosmente, portré, fotózás, családi fotózás, fénykép, igazolványkép,

Érdemes a gép autófókuszát AI-SERVO (követő AF-re ) módba állítani, így amíg nyomva tartjuk az AF-ON gombot, fókusz aktív. Tehát folyamatosan fókuszál. Készen is vagyunk. Sok sikert, szép fényeket a sok sok éles képhez .

 

Kép és szöveg: Pálinkás István

https://www.facebook.com/sunifoto/

http://sunifoto.hu/

https://www.instagram.com/sunifoto/