Szentjánosbogár rajzás

Próbát tettünk a szentjánosbogár rajzást fotózására az Alcsútdobozi arborétumban. Volt kontakt ember így nem kellett a turistákkal tartani az idegenvezetéses túrán, hanem külön utakon járva fedezhetjük fel a helyszínt.

A rajzás

szentjánosbogár rajzás, alcsútdobozi arborétum, hosszú expó, manuál fókusz, természet

Megkaptuk az instrukciókat hogy merre, hova menjünk a tutiba. Itthon agyaltam rajta hogy milyen obit vigyek….bepakoltam 4db. CZJ 20/2.8, Flektogon 35/2.4, Pentacon 50/1.8, Canon 85/1.8. Nem igazán tudtam mire is számíthatok a helyszínen. A kis bogarakhoz órát lehet igazítani. Azt mondták hogy 21:15-kor indulnak el, és tényleg. Fogalmam se volt milyen expót kéne használni, milyen gyújtótávolságot….stb.  Azt tudtam hogy be kell mozduljanak a bogarak a képen. Az első pár kattintás csak kisérletezgetés volt. Az idő meg csak telt. Ugyanis a rajzás mindösszesen kb 45 perc. Sok tökölésre nincs idő. Ez alatt kellene kattintani pár használható kockát. Még aránylag világos volt, de a sötét részeken elindultak már néhányan és ahogy telt az idő egyre sűrűsödött a bogarak száma. A szúnyogoké is. Hiába használtam szúnyogriasztó sprayt, elevenen faltak fel. Mondjuk valamit valamiért. Csak megtaláltam a megfelelő expót. Expozíciós tipp: ISO 1000, F 2,8 25s Én ezekkel az értékekkel próbálkoztam. De ahány helyszín annyi féle lehet a beállítás.

szentjánosbogár rajzás, alcsútdobozi arborétum, hosszú expó, manuál fókusz, természet

Ezt a két képet éreztem úgy hogy megmutathatom neked. Ezt a témát még gyúrni kell, le kell menni még legalább egyszer, és megcsinálni a tutit.

Odvas fa

Ez a jó öreg, odvas fa hold keltével kimondottan felkeltette az érdeklődésem.

szentjánosbogár rajzás, alcsútdobozi arborétum, hosszú expó, manuál fókusz, természet

Kastély

Egy jó kis túra volt barátokkal a jó levegőn, szép helyen. Ha nem is fotózni de megnézni mindenképpen érdemes, hatalmas élmény volt látni ezeket a kis szentjánosbogarakat röpködni. A bogarak eltűnése után még fotóztunk pár helyszínen az arborétumban. Ez a régi kastélyrom kimondottan tetszett.

Kicsit későre járt így csak egy kb 15 perces expóra volt idő. Hosszabb idő alatt szebbek lettek volna csillagok húzta ívek……majd legközelebb.

 

Hangulatkép a tó partjáról.

Az öreg platán környékén álltunk meg fotózni ezeket a fantasztikus kis Szentjánosbogarakat.

 

Kép és szöveg: Pálinkás István

https://www.facebook.com/sunifoto/

http://sunifoto.hu/

https://www.instagram.com/sunifoto/